واقعیت اینجاست که تکامل بشر بدون تجهیزات پزشکی ممکن نیست؛ چرا که در طی 100 سال اخیر، این تجهیزات با پیشرفت چشمگیری روبهرو بودهاند و حالا با حضور هوش مصنوعی، به زودی شاهد ورود برخی از جالبترین و عجیبترین تجهیزات پزشکی به صنعت خواهیم بود.
گرچه صنعت ساخت تجهیزات پزشکی در کشور ما نیز وجود دارد اما واردات تجهیزات پزشکی از کشورهایی مانند چین، آلمان و… همچنان محبوب است. هر چند واردات محصولات و تجهیزات پزشکی در سالهای اخیر و به دلیل وجود تحریمها سختتر شده اما همچنان پابرجاست.
در این مقاله از وبسایت باراد تصمیم داریم در مورد نحوه واردات تجهیزات پزشکی صحبت کنیم و از صفر تا صد آن را برای شما تشریح کنیم. پس اگر شما هم نسبت به این موضوع کنجکاو هستید و میخواهید اطلاعات بیشتری به دست بیاورید، به اسکرول کردن این متن ادامه دهید.
مراحل واردات تجهیزات پزشکی
واردات تجهیزات پزشکی دارای یک روند مشخص و قانونی است. به عبارت دیگر، هرکسی نمیتواند به شکل سرخود اقدام به واردات نماید. البته متاسفانه برخی از سودجویان، اقدام به واردات قاچاق و غیرقانونی تجهیزات و محصولات پزشکی مینمایند که طبیعتاً خطر این تجهیزات خیلی بالاست.به همین دلیل همواره توصیه کردهایم که تجهیزات پزشکی خود را از واردکنندگان قانونی خریداری نمایید و در صورتی که خودتان مایل به واردات تجهیزات پزشکی هستید باید مراحل زیر را طی نمایید:
نحوه دریافت مجوز واردات تجهیزات پزشکی
اولین گام در راستای واردات تجهیزات پزشکی، دریافت مجوزهای مربوطه است. به این نکته دقت داشته باشید که مجوز واردات تجهیزات پزشکی برای شرکتها صادر میشود و افراد نمیتوانند به شکل حقیقی برای ثبت درخواست خود اقدام کنند.
در گام اول باید شرکت خود را ثبت کنید و بعد از ثبت دقیق شرکت خود، برای دریافت کد IRC اقدام نمایید. این کد از سازمان غذا و دارو دریافت میشود. برای دریافت آن باید به سامانه سازمان غذا و دارو به آدرس ttac.ir مراجعه کنید و دکمه ثبتنام را کلیک کنید. آخرین مرحله از دریافت مجوز واردات تجهیزات پزشکی، ورود به سامانه جامع تجارت و ثبت کالای موردنظر است.
دریافت مجوز از گمرک و ثبت اظهارنامه EPL
در این گام از واردات، متقاضی باید به سایت گمرک وارد شده و بعد از ثبتنام برای دریافت مجوز گمرک اقدام نماید. برای انجام این کار، به بخش IT مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کنید. آدرس سایت ثبت EPL نیز، epl.irica.ir است.
دقت داشته باشید که برای دریافت مجوز از گمرک باید تمام مدارک خود
اعم از کارت ملی، اظهارنامه واردات قطعی، بارنامه، کپی کارت بازرگانی، ترخیصیه، اعلامیه تامین ارز، گواهی مبدأ، فاکتور خرید، کاتالوگ و بروشور، بیمهنامه، مجوز ثبت سفارش، پروانه بهرهبرداری، پروانه صادراتی و تمام مجوزهای قانونی دریافت شده از سازمان غذا و دارو را به همراه داشته باشید.
دریافت مجوز از سامانه صادرات و واردات
در گام بعدی، نوبت به دریافت مجوز از سامانه صادرات و واردات میرسد. برای دریافت این مجوز، قبل از هرچیزی به سایت coc.isiri.gov.ir مراجعه کنید و نام کاربری خود را وارد نمایید. سپس بر اساس نوع کالای وارداتی، مجوز واردات و صادرات خود را دریافت نمایید. در این مرحله نیز تمام مدارک هویتی و اطلاعاتی فرد بررسی میشود و سپس در صورت تایید، یک شماره ثبت به متقاضی اختصاص پیدا خواهد کرد.
مطابقت کالا با اسناد
در سومین مرحله از روند واردات تجهیزات پزشکی، کالای وارداتی با اسناد ارائه شده و اظهارنامههای متقاضی مطابقت داده میشود. در صورت انطباق، متقاضی برای پرداخت عوارض گمرکی و هزینههای ترخیص به بخشهای مربوطه هدایت خواهد شد.
در نهایت و بعد از پرداخت تمام هزینهها، سند ترخیص کالا از گمرک صادر میشود و واردکننده میتواند کالای خود را به صورت کاملا قانونی ترخیص نماید. دقت داشته باشید که تخلیه کالا از انبار، فقط زمانی انجام میشود که واردکننده تمام هزینههای مربوطه را پرداخت کرده باشد.
این سه مرحله، جزو اساسیترین مراحل واردات تجهیزات پزشکی است. گرچه بیشتر کالاهای وارداتی به خصوص کالاهای وارداتی از چین باید چنین روندی را طی کنند اما به دلیل حساسیت کالاهای پزشکی، باید نظارت سازمانهایی مثل غذا و دارو نیز بر کل روند صورت بگیرد.
شرایط واردات تجهیزات پزشکی
برای واردات تجهیزات پزشکی باید شرایط خاصی را احراز کنید. از آنجایی که این حوزه از تجارت، طرفداران زیادی دارد، نمیتوان برای همه مجوز صادر کرد و اجازه واردات به تمام تاجران را داد. متاسفانه هنوز هم در حوزه تجهیزات پزشکی، ضعفهایی در کشور وجود دارد و فعلاً چارهای جز واردات نیست.
برخی از مهمترین شرایط واردات تجهیزات پزشکی شامل موارد زیر است:
- دریافت مجوز از اداره کل تجهیزات پزشکی
- دریافت مجوزهای مربوط به واردات و صادرات از سامانه جامع تجارت ایران
- دارا بودن تمام مدارک لازم برای دریافت مجوزهای ضروری واردات تجهیزات پزشکی
- ارائه مدارک مربوط به ثبت شرکت در سامانه جامع ثبت شرکتها
- دریافت کد IRC یا شناسه یکتای کالای سلامت محور یا شماره شناسه مشترک برای محصولات دارویی، تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی
- تطابق مستندات ارائه شده توسط واردکننده با کالای وارداتی
- پرداخت هزینههای مربوط به واردات تجهیزات
لیست انواع کالاهای وارداتی تجهیزات پزشکی
به دلیل ضعف داخلی در تولید تجهیزات پزشکی، لیست کالاهایی که اجازه ورود یا واردات موقت به کشور را دارند، بسیار عریض و طویل است. البته در طی سالهای اخیر، تنوع این محصولات به دلیل تحریمها کمتر شده و بازار کشور به چند سازنده و چند کشور محدود شده است.
علاوه بر این، باید بدانید که تجهیزات پزشکی وارداتی در حوزههای مختلف هستند:
- تجهیزات دندانپزشکی
- تجهیزات مربوط به جراحیهای عمومی
- تجهیزات ارتوپدی( مثل بهنشین ارتوپدی)
- تجهیزات مربوط به تصویربرداری( سی.تی. اسکن، MRI و…)
- تجهیزات فیزیوتراپی(مثل پشتی طبی)
- انواع تجهیزات مربوط به قلب و عروق
- تجهیزات عمومی پزشکی( از جمله تخت، ترالی، برانکارد و…)
- تجهیزات مربوط به اطفال و کودکان( مثل اکسی هود، فتوتراپی، تخت وارمر و انکوباتور)
- تجهیزات مربوط به جراحی و اتاق عمل( ابزارهای جراحی، اکسیژن ساز و…)
- تجهیزات پزشکی زیبایی(دستگاه لیزر موهای زائد، هایفو، پلاسما و…)
هزینه واردات تجهیزات پزشکی
در کنار تمام سختیهای مربوط به واردات تجهیزات پزشکی، بحث هزینهها همیشه داغتر است و نیازمند به بررسی جوانب مختلف میباشد. درست است که واردات لوازم پزشکی یکی از پربازدهترین تجارتهای بینالمللی است اما سوال اصلی اینجاست که چقدر باید هزینه کنیم؟
از مراحل دریافت مجوز تا واردات، هزینههای مختلفی توسط واردکننده باید پرداخت شود. در واقع، میتوان گفت که هزینههای مربوطه اصلا ثابت نیستند و ممکن است در اثر عوامل مختلف، دچار نوسان شوند.
به طور کلی، چند هزینه رایج در بحث واردات لوازم پزشکی وجود دارد که گریزی از آنها نیست و باید در مورد آنها بدانید:
- هزینههای مربوط به حقوق ورودی کالا
- هزینه سود بازرگانی
- فاکتورهای مربوط به بازرسی کیفی
- انواع حمل و نقل زمینی، هوایی و دریایی
- بیمه باربری
- بازرسی کالا
- هزینههای مربوط به انبارداری
- هزینههای مربوط به تشریفات گمرکی (شامل هزینههای مربوط به ترخیص کالا، حق توقف در انبار تا صدور ترخیصیه، هزینه لاک و مهر، هزینههای آزمایش کردن کالا، گواهی استاندارد، انبارداری و صدور بیجک، هزینه فیش ثبت سفارش بازرگانی و…)
در نظر بگیرید که تجهیزات پزشکی معمولا با حمل و نقل هوایی جابجا میشوند. علاوه بر این، هزینههای نام برده ممکن است سال به سال تغییر کنند و با توجه به نوع کالای وارداتی نیز مختلف باشند. بنابراین نمیتوان مبلغ ثابتی را به عنوان هزینه واردات تجهیزات پزشکی در نظر گرفت.
بیشترین کالاهای وارداتی تجهیزات پزشکی
بیش از 65 درصد کالاهای پزشکی موجود در کشور، وارداتی هستند. بنابراین میتوان چنین گفت که بیشتر تجهیزات پزشکی در تیراژهای گسترده وارد کشور میشوند. اما محبوبترین کالاهای پزشکی وارداتی شامل موارد زیر است:
- یونیتهای دندانپزشکی
- تجهیزات مربوط به جراحی عمومی( چاقوهای جراحی، سوزن بیوپسی، نخهای جراحی، تیغ بیستوری، الکتروشوک، دستگاه سی آرم و..)
- تجهیزات پزشکی زیبایی( انواع دستگاههای لیزر، آر.اف فرکشنال، کیوسوئیچ، میکرودرم ابریژن)
مهمترین تجهیزات دندانپزشکی وارداتی
در لیست کالاهای پزشکی وارد شده به کشور، تجهیزات مربوط به دندانپزشکی جایگاه ویژهای دارند. برخی از مهمترین تجهیزاتی که در این حوزه از پزشکی به کشور وارد میشوند، شامل موارد زیر است:
- تجهیزات رادیولوژی دهان
- هت چت
- دستگاه پک
- نگاتسکوپ
- اسکنر فسفرپلیت
- دستگاه آب مقطر ساز
- دوربین داخلی برای دهان
- سنسورهای RVG
- نگاتسکوپ
- کورتهای جراحی
- اتوکلاو
- پروب پیودنتال
- الکتروسرجری
- انواع قیچی داندانپزشکی
- کاویترون
- انواع چیزل
- انواع دستگاه رادیوگرافی
- اولتراسونیک
- اتوکلاو با ظرفیتهای ۱۵ تا ۲۵ لیتر
- رادیوگرافیهای دیواری، پایهدار و پرتابل
- اپکس روتاری در نمونههای بی سیم و سیمدار
- تاریک خانه
- اسکنر فسفرپلیت
- انواع فرز
- مینی یونیت
- ساکشنهای جراحی مرکزی و برقی
- آمالگاماتورهای کپسولی، پودری و دوکاره
- دستگاه جرمگیری
- پیزوسرجری
- اپکس فایندر
- فورسپسها
به همین دلیل است که خدمات دندانپزشکی گران است. از آنجایی که هزینه زیادی برای واردات این تجهیزات صورت میگیرد و هنوز در کشور خود به این سطح از خودکفایی نرسیدهایم، این تجهیزات با قیمت خیلی بالایی به فروش میرسند.
بهترین شرکت واردات تجهیزات پزشکی
شرکتهای واردات تجهیزات پزشکی زیادی در سطح کشور مشغول فعالیت هستند. واردات این کالاهای پزشکی سود خیلی خوبی در بر دارد و به همین دلیل، برخی از سودجویان نیز از این فرصت استفاده کرده و به شکل غیرقانونی اقدام به واردات کالاهای غیراستاندارد میکنند. به همین دلیل است که انتخاب یک شرکت واردات تجهیزات پزشکی معتبر، مهمترین کاریست که باید انجام دهید.
شرکت باراد با چندین سال سابقه در حوزه واردات تجهیزات پزشکی، یکی از بهترین انتخابهایی است که میتوانید داشته باشید. برخی از مرغوبترین کالاهای فیزیوتراپی و ارتوپدی توسط این شرکت وارد کشور میشود.
ما باراد را توصیه میکنیم چرا که:
- تمام فعالیتهای واردات این شرکت قانونی است.
- کالاهای استاندارد در اختیار مشتریان خود قرار میدهد.
- واردات محصولات و کالاهای پزشکی را از بهترین کشورها انجام میدهد.
- سفارش شما را در اسرع وقت میرساند.
- تعهد بالایی در قبال مشتریان خود دارد.
با توجه به این موارد، میتوانید با خیالی آسوده، واردات تجهیزات پزشکی مورد نیاز خود را به باراد بسپارید.
بهترین کشورها برای واردات تجهیزات پزشکی
بر اساس اطلاعات و آمارهای موجود در سال 2023، کشورهای زیر به ترتیب بهترین سازندگان تجهیزات پزشکی معرفی شدهاند و بالاترین میزان صادرات را داشتهاند:
- آمریکا
- آلمان
- مکزیک
- هلند
- چین
طبیعتاً واردات کالاهای پزشکی از مبدأ کشورهای فوق برای واردکنندگان ایرانی خیلی سخت است. تحریمهای سنگین اجازه نمیدهد که کالاهای خارجی با قیمت منصفانه به کشور وارد شود. به همین دلیل، بیشترین واردات تجهیزات و کالاهای پزشکی در ایران، از مبدأ کشورهای زیر صورت میگیرد:
- چین
- آلمان
- ژاپن
- هندوستان
- آرژانتین
- برزیل
طبیعتاً کیفیت محصولات هریک از این کشورها متفاوت است. بر اساس دستهبندی سازمان غذا و دارو، واردات تجهیزات پزشکی از کشورهای مختلف به چهار بخش تقسیم میشود: کشورهای G1، G2،G3 و G4!
کشورهایی مانند آمریکا و آلمان در دسته G1 قرار میگیرند و مرغوبترین محصولات را دارند بنابراین واردات از آلمان می تواند گزینه خوبی برای بسیاری از تاجران باشد. واردات از کشورهای G4 ممنوع است چرا که کیفیت لازم را ندارند. واردات از چین، هندوستان و برزیل نیز در دسته G3 قرار میگیرند و محصولاتی با کیفیت معمولی دارند.
و در انتها…
واردات تجهیزات پزشکی، تجارت عظیمی است که صدها نفر در آن مشغول فعالیت هستند. طبیعی است که انتخاب یک واردکننده از میان صدها نفر، کار سختی باشد؛ اما همانطور که توضیح دادیم، همواره به سراغ کسانی بروید که به شکل قانونی فعالیت میکنند و قابلیت پیگیری اقدامات آنها را دارید.
زمان، هزینه و سلامت شما، اهمیت زیادی دارد و نباید با تجهیزات بدون کیفیت هدر برود. به همین سبب مجموعه بزرگ باراد، اطمینان حاصل میکند که شما به نتیجه دلخواه خود دست پیدا کنید.