ایران، تهران، بزرگراه جلال آل احمد، پلاک 91، طبقه 4، واحد7

آشنایی با تفاوت حمل و نقل FTL و LTL

مهمترین تفاوت های حمل و نقل FTL و LTL

آنچه در این مقاله می خوانید :

هر آنچه باید در مورد حمل و نقل (FTL و LTL) و تفاوتشان با یکدیگر بدانید

تاکنون بارها در جاده‌های بین‌شهری و حتی داخل شهر، کامیون‌های حمل بار را دیده‌ایم که مانند سلاطین جاده، آرام و باوقار، هرکدام بار خود را به مقصدشان حمل می‌کنند. گرچه حمل بار در ذهن ما یک امر خیلی ساده است اما تا به حال از خودتان پرسیده‌اید که ارسال زمینی بار با استفاده از کامیون‌ چه فرایندی دارد؟ این سوالی است که صاحبان کمپانی‌ها و شرکت‌های مختلف حتماً باید پاسخ آن را بدانند؛ زیرا قبل از اینکه بار خود را روی کامیون قرار دهند باید تصمیم‌های مهمی بگیرند.

چنانچه در زمینه حمل و نقل زمینی یا صنایع لجستیک فعالیت دارید یا اینکه به نحوی با این حوزه‌ها در ارتباط هستید، حتماً تا به حال با کلماتی مانند FTL و LTL روبه‌رو شده‌اید. شرکت‌های حمل و نقل زمینی گزینه‌های مختلفی را پیش روی صاحبان بار قرار می‌دهند که با استفاده از آن‌ها می‌توانند نوع حمل کالاهای خود و ترخیص بار زمینی را مشخص کنند. FTL و LTL رایج‌ترین روش‌های جابجایی بار محسوب می‌شوند.

FTL و LTL مفاهیمی هستند که در واقع به وزن و حجم کالای ارسال شده، دلالت دارند. هرکدام از این‌ها یک نوع سیستم ارسال بار با کامیون هستند که البته مزیت‌ها و معایب خاص خودشان را دارند. در این مقاله از باراد قصد داریم در خصوص هریک از این روش‌های حمل و نقل زمینی و البته تفاوت‌FTL و LTL ، توضیحاتی را ارائه دهیم. با ما همراه باشید.

FTL چیست؟

FTL چیست؟    

FTL مخفف Full truck load و به معنای کامیون کامل است. زمانی که با روش FTL اقدام به ارسال بار می‌کنید، باید تمام حجم بار یک کامیون را کرایه کرده و هزینه‌های آن را پرداخت کنید. در این روش کرایه کل کامیون بر عهده شما خواهد بود؛ زیرا تمام ظرفیت بار را اشغال کرده‌اید.

طبیعی است که شرکت‌ها زمانی از روش FTL برای حمل بار استفاده می‌کنند که کالاهای بسیار حجیم و سنگینی دارند و بار آن‌ها می‌تواند کل حجم کامیون را به راحتی اشغال کند. توجه داشته باشید که ظرفیت FTL بر اساس وزن محاسبه می‌شود، نه حجم. یعنی چنانچه وزن بار شما بسیار سنگین باشد ولی حجم آن کل کامیون را اشغال نکند، به هر صورت باید از روش FTL استفاده کرده و تمام هزینه‌های مربوط به کرایه را به تنهایی بپردازید.

محدودیت‌های بارگیری یک کامیون از نظر وزنی 44000 پوند بوده و از نظر ابعاد و اندازه 2500 فوت یا 48 پالت استاندارد است. معمولا وقتی وزن بار بیشتر از 20000 پوند باشد از روش FTL استفاده می‌شود. در این روش شما می‌توانید مطمئن باشید که بار شما به تنهایی روی کامیون سوار شده و هیچ بار دیگری با آن برخورد ندارد.

معمولاً زمانی که کالای مورد ارسال (مانند تیرآهن، میلگرد، ورقه‌های فولادی، مصالح ساختمانی و غیره) وزن بسیار زیادی داشته باشند از روش FTL استفاده می‌شود. همچنین بسیاری از شرکت‌هایی که دارای کالاهای حساس و آسیب‌پذیر می‌باشند و مایل هستند از سلامت و ایمنی بار خود در هنگام جابجایی اطمینان بیشتری داشته باشند، از روش FTL استفاده می‌نمایند.

LTL چیست؟

LTL به چه معناست؟

LTL مخفف Less than truck load و به معنای کمتر از بار کامیون است. البته در اصطلاح بیشتر به آن ” حمل بار با گروپاژ” یا “خرده بار” هم گفته می‌شود. این روش از ارسال کالا در حمل و نقل زمینی، برخلاف سایر شیوه های حمل و نقل هوایی یا دریایی زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که بار شما کمتر از ظرفیت کامل کامیون باشد. از این رو نیازی نیست هزینه کرایه کل کامیون را بپردازید، بلکه می‌توانید این هزینه را با افراد دیگری که شرایط شما را دارند، شریک شوید.

کامیون‌دارها اصولاً تا ظرفیت بار خود را پر نکنند راه‌ نمی‌افتند؛ زیرا اینکار از نظر اقتصادی برایشان به‌صرفه نیست. به همین خاطر صاحبان بار با استفاده از روش LTL اقدام به تلفیق بارهای کم‌حجم خود در طول مسیر کرده و اینگونه ظرفیت بار را تکمیل می‌کنند.

بیشتر افرادی که از روش LTL برای حمل بار استفاده می‌کنند، صاحبان کسب و کارهای کوچک هستند که حجم بار زیادی برای جابجایی ندارند. هرچند صنایع بزرگ نیز در شرایطی که حجم و وزن بار آن‌ها به اندازه ظرفیت کامل یک کامیون نباشد، ترجیح می‌دهند با روش LTL کار کنند اما در برخی موارد همچون واردات کالا از کشورهای دیگر مانند واردات از چین صاحبان کالا ترجیحشان بر استفاده از روش FTL می باشد.

به طور کلی روش LTL ارسال بار از نظر مالی برای صاحبان بار به‌صرفه‌تر است؛ زیرا هزینه‌ها بین افرادی که هرکدام بخشی از ظرفیت کامیون را کرایه کرده‌اند، پخش می‌شود.

تفاوت FTL و LTL چیست؟

حال که به تعریف روش‌های حمل و نقل FTL و LTL پرداختیم، بهتر است کمی هم در خصوص تفاوت‌های آن‌ها صحبت کنیم. این دو روش در ابعاد گوناگون، فرق‌های گسترده‌ای با یکدیگر دارند که بهتر است به صورت موردی در مورد هر یک از آن‌ها صحبت کنیم.

از نظر عملکرد

مهم‌ترین تفاوت روش کامیون کامل با خرده بار در عملکرد آن‌هاست. در روش FTL بارگیری به صورت تک مرحله‌ای و مستقیم است. یعنی کامیون یکبار در مبدأ بارگیری می‌کند و مستقیماً، بدون هیچ توقفی به مقصد می‌رود و بار را تحویل می‌دهد. عملکرد LTL اما اینگونه نیست هر چند روش فول تراک اغلب برای تجارت بین المللی به کار می رود که در این روش معمولا سند کارنه تیر نیز برای عدم توقف و بازرسی کالا در مسیر تهیه می‌شود.

در روش حمل بار با گروپاژ، ارسال کالا به صورت مستقیم انجام نمی‌گیرد. از آن‌جایی که ظرفیت کامیون تکمیل نیست بین مبدأ و مقصد شما ممکن است چندین بار توقف داشته باشد و تا زمانی که ظرفیتش تکمیل شود، کالاهای دیگری را نیز بارگیری نماید. به واسطه این بارگیری چند مرحله‌ای، کامیون همچنین باید در چندین مقصد مختلف نیز توقف داشته باشد تا بارهای دریافت شده را تحویل دهد.

از نظر زمان رسیدن کالا به مقصد

به فاصله زمانی بین بارگیری یک کالا در مبدأ و تخلیه کامل آن در مقصد، شاخص زمان جابجایی گفته می‌شود. از آن‌جایی که در روش LTL بارگیری و تخلیه به صورت چند مرحله‌ای و غیر مستقیم صورت می‌گیرد، زمان جابجایی نیز طولانی است. به واسطه توقف‌های متعدد کامیون در مبدأ‌ها و مقصد‌های مختلف جهت بارگیری و تخلیه، مدت زمانی که طول می‌کشد تا بار شما با روش LTL به مقصد برسد، ممکن است طولانی باشد.

مدت زمان تحویل بار به روش LTL همچنین به فاصله ایستگاه‌های تخلیه بار نیز بستگی دارد. به عنوان مثال ممکن است شما اولین نفری باشید که بار خود را سوار کامیون می‌کنید اما مقصد شما آخرین ایستگاه توقف کامیون باشد.

از طرف دیگر مدت زمان جابجایی با روش FTL بسیار سریع‌تر است. به واسطه حمل بار مستقیم و عدم توقف کامیون در مسیر برای تخلیه بار افراد دیگر، فاصله زمانی بین ارسال و دریافت کالا در روش FTL بسیار کمتر است. از این رو چنانچه عجله دارید بارتان سریع‌تر به مقصد برسد، بهتر است کل هزینه کرایه بار را تقبل کرده و جنس خود را با روش فول تراک ارسال کنید.

از نظر هزینه

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های FTL و LTL مربوط به بخش هزینه است. از آنجایی که در روش حمل بار با گروپاژ کالای شما تنها بخشی از ظرفیت بار کامیون را اشغال می‌کند، نیازی به پرداخت کل هزینه کرایه ماشین نیست. درست مانند سوار شدن در یک تاکسی عمومی که کرایه مسیر بین مسافران تقسیم می‌شود. از این رو، روش LTL از نظر اقتصادی بسیار به‌صرفه است، زیرا به جای کل بار فقط کرایه فضای اشغال شده را خواهید پرداخت.

در مقابل روش FTL به واسطه ارسال مستقیم، هزینه بیشتری برای شما خواهد داشت. FTL مانند کرایه کردن یک تاکسی دربست است که بدون توقف، شما را به مقصد می‌رساند اما تمام هزینه کرایه را از شما می‌گیرد. در روش فول تراک شما باید کل مبلغ کرایه بار کامیون را به تنهایی پرداخت کنید، از این رو نسبت به LTL گران‌تر است.

با‌وجود بالاتر بودن هزینه، هنوز خیلی از افراد ترجیح می‌دهند از روش FTL استفاده کنند؛ چرا که ضرر دیر رسیدن کالایشان به مقصد از اختلاف هزینه ارسال به روش گروپاژ بسیار بیشتر است. به همین خاطر افرادی که دارای کالاهای فاسد شدنی هستند یا به هر دلیلی برای رسیدن بار به مقصد عجله دارند، متحمل هزینه‌های FTL می‌شوند.

از نظر امنیت بار

از نظر امنیت کالاهای ارسالی به روش FTL بر LTL برتری دارد. در روش حمل با گروپاژ راننده ممکن است در طول مسیر مجبور شود چندین بار کالای شما را جابجا کند. همچنین هیچوقت مشخص نیست که چه کالاهای دیگری در کنار اجناس شما قرار می‌گیرند. زیاد بودن مدت زمان تحویل هم باعث می‌شود ریسک خطرات جاده‌ای بالاتر برود. به همین دلیل، امنیت بار در روش LTL چندان بالا نیست.

شاید همین موضوع باعث شده بیشتر افرادی که بار آن‌ها شامل اجناس حساس، ظریف و شکستنی است از روش LTL استفاده نکرده و FTL را ترجیح بدهند. در روش FTL هیچ کالای دیگری در کنار اجناس شما قرار نگرفته و حمل بار به سریع‌ترین شکل ممکن انجام می‌شود. به همین خاطر ریسک آسیب دیدن کالاها پایین می‌آید.

چه زمانی باید از روش FTL استفاده کرد؟

چه زمانی باید از روش FTL استفاده کرد؟

چنانچه شرایط زیر را دارید بهتر است از روش FTL برای ارسال بار خود استفاده کنید:

  • در شرایطی که قصد داشته باشید بیشتر از 12 کانتینر را به شکل همزمان ارسال کنید.
  • در وضعیتی که کالای ارسالی شما بسیار حساس، شکننده و ارزشمند باشد، طوری که احتمال آسیب دیدن آن در مسیر بالاست.
  • زمانی که برای رسیدن اجناس به مقصد عجله دارید و مایلید حمل کالا سریع‌تر انجام شود.
  • در شرایطی که هزینه ارسال کالا اهمیت زیادی برای شما ندارد.

چه زمانی باید از روش LTL استفاده کرد؟

چنانچه شرایط زیر را دارید بهتر است از روش LTL برای ارسال بار خود استفاده کنید:

  • زمانی که بار شما کمتر از 12 پالت است.
  • چنانچه مدت زمان رسیدن کالا به مقصد اهمیت زیادی برای شما ندارد.
  • اگر پرداخت هزینه کمتر جهت ارسال بار برای شما مهم است.
  • زمانی که اجناس شما حساسیت خاصی نداشته باشند و به سادگی دچار آسیب دیدگی نشوند.

FTL بهتر است یا LTL؟

FTL بهتر است یا LTL؟

واقعیت این است که هیچ یک از این روش‌های حمل بار زمینی بر دیگری برتری ندارد. هر کدام از این روش‌ها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. این شما هستید که باید براساس حجم و وزن بار، شرایط کالاهای ارسالی، حساسیت‌های مربوط به مدت زمان تحویل و البته توانایی مالی، تصمیم بگیرید که کدام روش برای شما بهتر است.

اصولاً FTL انتخابی سریع‌تر و ایمن‌تر است اما هزینه‌های بالاتر آن باعث شده تا روش LTL طرفدارهای بیشتری داشته باشد.

چند نکته مهم در خصوص حمل‌ بار با روش  LTL

زمانی که قصد دارید کالاهای خود را با روش LTL یا گروپاژ ارسال کنید بهتر است حتماً نکات زیر را مدنظر قرار دهید:

  • بار خود را به دقت اندازه بگیرید و ابعاد دقیق آن را به سانتی‌متر مشخص کنید. این ابعاد دقیق در بارنامه ثبت می‌شوند و تعیین کننده هزینه کرایه حمل بار شما خواهند بود.
  • حتماً بارنامه را با دقت مطالعه کرده و تمامی بخش‌های آن را پر کنید.
  • کالاهای ارسالی خود را به خوبی بسته‌بندی کنید و به درستی روی پالت‌ها قرار دهید؛ به گونه‌ای که هم ایمن باشد و هم کمترین جای ممکن را روی پالت بگیرد.
  • حتماً از سیستم ردیابی کامیون حمل و نقل در روش LTL استفاده کنید تا بتوانید به درستی مسیر حرکت کامیون را ببینید. چنانچه راننده چنین امکاناتی را در اختیار شما قرار نداد، بهتر است از فناوری‌های ردیابی خود استفاده کنید.

سخن پایانی

FTL و LTL دو روش مختلف برای حمل و نقل بار به روش زمینی هستند که در روش حمل و نقل چندوجهی هم کاربرد دارند. در یکی، شما باید کل ظرفیت کامیون را کرایه کنید و در دیگری کافی‌ست هزینه بخشی از بار را که اشغال کرده‌اید، بپردازید. هر کدام از این روش‌ها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند و بهتر است بنابر نوع بار و شرایط خودتان یکی از آن‌ها را انتخاب نمایید تا در زمان ارسال و ترخیص کالا با مشکلات کمتری مواجه شوید.