تصور کنید کمبود یا نبود تجهیزات پزشکی تا چه اندازه میتواند امنیت جانی بیماران را به خطر بیندازد. چند نفر از عزیزان و بستگان ما مجبور شدهاند به خاطر نبودن یا دیر رسیدن این لوازم، درمان خود را عقب بیندازند و آسیبهای جدی دیدهاند؟ خیلی از مواقع، این صدمات ناشی از حمل و نقل نامناسب لوازم تجهیزات پزشکی است.
حمل و نقل تجهیزات پزشکی یک فرآیند بسیار حساس است که جابجایی آنها به صورت سالم، ایمن و سریع به دقت و توجه زیادی نیاز دارد. این لوازم اغلب بسیار ظریف، ارزشمند و حیاتی هستند که رعایت احتیاط در انتقال آنها از مکانی به مکانی دیگر به احتیاط زیادی احتیاج دارد.
در این مقاله قصد داریم اطلاعات کاملی از حمل و نقل تجهیزات پزشکی در اختیار شما قرار دهیم. چنانچه در این حوزه فعالیت میکنید یا قصد واردات و صادرات این لوازم را دارید، توصیه میکنیم در ادامه همراه ما باشید.
بهترین روش برای حمل و نقل تجهیزات پزشکی
انتخاب روش مناسب برای حمل و نقل تجهیزات پزشکی اهمیت بسیار بالایی دارد. استفاده از مسیرهای زمینی، هوایی و دریایی، هر کدام مزایا و معایب خاص خودش را دارد که حتماً باید در نظر گرفته شوند. در ادامه به بررسی هر یک از این مسیرها برای جابجایی لوازم درمانی میپردازیم:
حمل و نقل دریایی تجهیزات پزشکی
حمل و نقل دریایی یکی از بهترین و ارزانترین روشهای جابجایی کالا در سطح بینالمللی است. بیشتر حجم کالاهای وارداتی و صادراتی در کشورهای مختلف، از طریق کشتی و دریا صورت میگیرد. اصولاً تجهیزات پزشکی که در برابر رطوبت حساس نبوده و مسیرهای طولانی، باعث آسیب دیدن آنها نمیشود را میتوان از طریق کانالهای آبی ارسال کرد.
مزایای حمل و نقل دریایی تجهیزات پزشکی:
- دارای صرفه اقتصادی برای جابجایی بارهای بزرگ
- آسیب کمتر به محیط زیست
- مناسب برای حمل و نقل لوازم و تجهیزات سنگین
معایب حمل و نقل دریایی تجهیزات پزشکی:
- طولانی بودن مدت زمانی انتقال
- احتمال رطوبت دیدن تجهیزات در طول مسیر
- احتمال قرار گرفتن بار در معرض حرارت
- نیاز به حمل و نقل زمینی بعد از تخلیه در بنادر
حمل و نقل هوایی تجهیزات پزشکی
حمل و نقل هوایی از نظر سرعت بهترین روش جابجایی بار به شمار میرود اما گرانترین گزینه نیز محسوب میشود. از این روش بیشتر برای ارسال تجهیزاتی استفاده میشود که در شرایط اضطراری، هر چه زودتر باید به دست مصرف کننده برسند یا ممکن است در مسیرهای طولانی آسیب ببینند و حتی فاسد شوند.
مزایای حمل و نقل هوایی تجهیزات پزشکی:
- سریعترین روش حمل و نقل تجهیزات پزشکی
- مناسب برای شرایط اضطراری (که تجهیزات پزشکی باید هرچه سریعتر به دست کادر درمان برسد.)
- دسترسی جهانی و امکان ارسال بار به هر نقطهای از دنیا
- مناسب برای حمل و نقل تجهیزات حساس و ظریف
- بهترین روش جابجایی برای داروهای حساسی که باید سریعتر به شرایط ایدهآل بازگردند.
معایب حمل و نقل هوایی تجهیزات پزشکی:
- گرانترین گزینه برای حمل و نقل تجهیزات پزشکی
- محدودیت در اندازه و وزن و بارهای ارسالی
- تحت تأثیر برنامههای پرواز (ترافیک هوایی) و شرایط جوی
حمل و نقل زمینی تجهیزات پزشکی
حمل و نقل زمینی سادهترین و رایجترین روش جابجایی تجهیزات پزشکی است که بیشتر برای انتقالهای داخلی و به کشورهای همسایه مورد استفاده قرار میگیرد در این روش اغلب از کامیونها استفاده میشود که در صورت نیاز به کنترل حرارت، باید در قسمت بار خود، دارای یخچال هم باشند.
مزایا حمل و نقل زمینی تجهیزات پزشکی:
- بهصرفهترین گزینه برای جابجایی تجهیزات در فواصل نزدیک
- انعطاف در انتخاب مسیر (عدم وابستگی به ترافیک، خرابی جادهها و غیره)
- امکان ارسال مستقیم جلوی درب محل زندگی یا اشتغال تحویل گیرنده
معایب حمل و نقل زمینی تجهیزات پزشکی:
- دارای سرعت جابجایی کمتر از مسیرهای هوایی
- تحت تأثیر ترافیکهای شهری و وضعیت جادهها
- محدودیت در جغرافیای ارسال
- احتمال آسیب به بار در مسیر انتقال
در هنگام انتخاب بهترین مسیر حمل و نقل تجهیزات پزشکی، حتماً به میزان حیاتی بودن شرایط، اندازه و ظرافت تجهیزات و البته محدودیتهای بودجه خود توجه داشته باشید. هرکدام از روشهای فوق، کاربرد، سرعت، هزینه و روشهای تضمین امنیت بار خاص خودش را دارد.
نوع بسته بندی برای حمل و نقل تجهیزات پزشکی
انتخاب بستهبندی مناسب فقط برای محافظت از تجهیزات حساس پزشکی در طول مسیر حمل و نقل نیست؛ بلکه برای اطمینان از درست رسیدن این لوازم به مقصد در شرایط مناسب، برای نجات جان مردم یا بهبود شرایط مراقبت از بیماران است. اهمیت این موضوع بسیار زیاد بوده و از این رو بستهبندی، نقشی کلیدی در موفقیت واردات تجهیزات پزشکی ایفا میکند.
برای تجهیزات پزشکی سنگین، ارزشمند یا حساس، جعبههای حمل و نقل سفارشی یا جعبههای چوبی سنگین، اغلب بهترین گزینهها به شمار میروند. این جعبهها به خوبی از لوازم در برابر دشواریهای حمل و نقل، مانند ضربات، لرزش و حتی عوامل محیطی مانند رطوبت محافظت میکنند.
جعبههای حمل و نقلی که به صورت سفارشی برای تجهیزات پزشکی ساخته میشوند، جهت ایجاد محیطی امن برای این دستگاهها طراحی شدهاند. این جعبهها میتوانند با استفاده از پدهای ویژه و فوم مخصوص بستهبندی به خوبی از لوازم مراقبت کرده و حتی در کنترل رطوبت و دما نیز موثر باشند.
جعبههای چوبی سنگین اما یک گام جلوتر هستند. این جعبهها برای مقاومت در برابر چالشهای جابجایی داخلی، بینالمللی و مطابق با استانداردهای جهانی ISPM-15 ساخته شدهاند. ساختار محکم آنها برای حمل تجهیزات پزشکی بزرگ، سنگین یا شکننده بسیار مناسب است.
این جعبهها را میتوان با هر اندازه یا مشخصاتی ساخت و ایمنی تجهیزات را تضمین نمود. چه یک دستگاه MRI باشد؛ چه مجموعه ابزارهای جراحی؛ جعبههای چوبی سنگین برای حمل و نقل بسیار عالی هستند.
الزامات حمل و نقل تجهیزات پزشکی
ارسال کنندههای لوازم درمانی نیز اهدافی دارند که کاملا مشابه هر کمپانی دیگری است: رساندن سالم و به موقع محصولات به دست مشتری با این وجود الزامات خاصی در مورد تجهیزات پزشکی وجود دارد که حتماً باید رعایت شوند.
در زیر به مهمترین نکاتی که در هنگام حمل و نقل تجهیزات پزشکی باید مورد توجه قرار بگیرند اشاره میکنیم:
رعایت مقررات ارسال تجهیزات پزشکی به خارج از کشور
هنگام ارسال تجهیزات پزشکی به خارج از کشور یا واردات آنها، رعایت مقررات قانونی یک امر اجتنابناپذیر است. هر کشور مجموعهای از مقررات وارداتی خاص خود را دارد و برای جلوگیری از تأخیر، جریمه یا توقیف تجهیزات، باید با دقت آنها را رعایت کرد.
ارائه مدارک دقیق و کامل در این زمینه ضروری خواهد بود. از جمله مستنداتی که باید در اختیار مسئولین قرار دهید، میتوان به فاکتورهای خرید، گواهیها و مجوزهای قانونی اشاره کرد. همچنین، اطمینان از اینکه تجهیزات پزشکی با استانداردهای کیفیت و ایمنی بینالمللی مانند استانداردهای سازمان بینالمللی استانداردسازی (ISO) و نشان CE مطابقت داشته باشند نیز حیاتی است؛ زیرا حساسیت زیادی روی این محصولات وجود دارد.
تشریفات گمرکی بخش مهم دیگری از حمل و نقل تجهیزات پزشکی به شمار میروند. آمادهسازی صحیح بار و ارائه مدارک گمرکی درست میتواند راه را برای تحویل به موقع هموار کند. توصیه میشود الزامات گمرکی خاص کشور مقصد را درک کرده و برای بازرسیهای احتمالی توسط مقامات گمرک آماده باشید.
کنترل دما
برخی از تجهیزات و دستگاههای پزشکی ممکن است نیاز به کنترل دما داشته باشند. بسته به نوع محصول و نیاز آن، میتوانید از ظروف فعال یا غیرفعال برای حمل این لوازم استفاده کنید.
ظروف فعال دارای سیستمهای سرمایشی و گرمایشی کنترل شده الکتریکی هستند. ظروف غیرفعال جعبهها یا ظروف عایقبندی شدهای هستند که قابلیت کنترل دما را ندارند. یک شرکت حمل و نقل با تجربه میتواند شما را در فرآیند انتخاب ظرف نگهدارنده و روش سرمایش یا گرمایش مناسب برای دستگاههای پزشکی راهنمایی کند.
توجه داشته باشید که حفظ یکپارچگی محصول تنها به مرحله حمل و نقل بینالمللی آن محدود نمیشود. مراحل بعدی شامل جابجایی محلی (انتقال زمینی)، انبارداری و تحویل نهایی نیز باید مطابق با الزامات زنجیره سرد انجام گیرند.
ردیابی لحظهای تجهیزات
تجربه نشان داده که ارسال کننده تجهیزات پزشکی، نیاز جدی به ردیابی سیستماتیک و لحظه به لحظه شرایط محموله ارسالی خود دارد؛ چرا که در صورت بروز هرگونه مشکل در کیفیت لوازم یا داروها، تولیدکننده باید بتواند به سوابقی همچون زمان دقیق ارسال و تحویل، گزارشهای مربوط به دما و سایر معیارها دسترسی داشته باشد.
در صورت انجام بازرسی قانونی، کمپانی ارسال کننده و شرکت حمل و نقل باید بتوانند به سرعت دادههای مورد نیاز را فراهم و ارائه نماید.
پایبندی به زمان ارسال
بدیهی است که هر شرکتی میخواهد محصولاتش به موقع جابجا و تحویل داده شوند، اما در زمینه حمل و نقل تجهیزات پزشکی، این موضوع از اهمیت بسیار بالاتری برخوردار است.
گاهی اوقات نیازهای فوری به تجهیزات پزشکی پیش میآید و لازم است تا محصولات هرچه زودتر به دست مصرفکنندهها برسند. به عنوان مثال ماسکهای بهداشتی دوران همهگیری ویروس کرونا در چنین شرایطی قرار داشتند.
برخی مواقع هم کیفیت تجهیزات از سرعت جابجایی آنها مهمتر است؛ زیرا در صورت خرابی (هرچقدر هم زود تحویل شده باشند)، به کار نخواهند آمد. از طرف دیگر برخی از محصولات پزشکی را باید هرچه سریعتر و قبل از فاسد شدن به مقصد رساند.
این موارد به خوبی نشاندهنده حساسیت بالای حمل و نقل دستگاههای پزشکی و لزوم رعایت دقیق برنامههای زمانبندی برای حفظ کیفیت و عملکرد آنها هستند.
بهترین شرکت حمل و نقل تجهیزات پزشکی
برای پیدا کردن یک شرکت حمل و نقل تجهیزات پزشکی خوب، باید به دنبال ویژگیهای زیر در آن باشید:
- تجربه قبلی: اگر قصد حمل و نقل تجهیزات پزشکی را دارید حتماً باید سراغ شرکتی بروید که مقررات خاص این حوزه را درک کرده و متوجه ریسک بالای جابجایی لوازم درمانی هست. چنین شرکتی باید از سابقه خوبی در این زمینه برخوردار باشد و زیر و بم ارسال این کالاها را بداند.
- برخورداری از گواهینامههای معتبر: برخی از تجهیزات پزشکی هستند که مستقیماً با جان مردم سر و کار دارند به همین خاطر تولید کنندهها به هر شرکتی برای ارسال آنها اطمینان نمیکنند. کمپانی حمل و نقلی که انتخاب میکنید باید دارای مجوزهای رسمی و گواهیهای استاندارد مختلفی همچون ISO و GDP باشد تا به صورت استاندارد و ایمن، تجهیزات پزشکی را جابجا کند.
- ارائه خدمات 24 ساعته: یک شرکت حمل و نقل تجهیزات پزشکی خوب به صورت 24 ساعته در تمام روزهای هفته پاسخگوی سوالات و نیازهای شما خواهد بود. همچنین خدمات ارسال آنها به خاطر تعطیلات رسمی یا آخر هفته متوقف نشده و برنامه ارسال این شرکتها (مگر در صورت بروز حوادث غیرمترقبه) با تأخیر مواجه نمیشود.
و در نهایت…
حمل و نقل تجهیزات پزشکی یک امر حساس است که به دقت بسیار زیادی احتیاج دارد. این لوازم از جمله کالاهای حیاتی و ضروری محسوب شده و علاوه بر حفظ کیفیت آنها در طول مسیر، باید به سرعت انتقال آنها نیز توجه ویژه داشت.
هرکدام از تجهیزات پزشکی به مراقبتهای ویژه و خاص خود نیاز دارند و تنها شرکتهایی قادر به ارسال آنها هستند که با استانداردهای این حوزه آشنایی داشته باشند.
در این مقاله سعی کردیم توضیحات کاملی پیرامون روشهای مختلف حمل و نقل تجهیزات پزشکی ارائه کنیم و به ذکر نکات کلیدی بپردازیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.