ایران سرزمینی با منابع معدنی غنی و ثروتهای فراوان است، اما حتی ما نیز توانایی تولید تمامی مواد اولیه مورد نیاز صنایع خود را نداریم و از این جهت به کشورهای دیگر وابستهایم. اگربه دنبال یک تجارت پر سود هستید، باید بدانید که این اقلام یکی از بهترین کالاهای وارداتی از کشور چین هستند.
چین بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده انواع مواد اولیه در بازار جهانی به شمار میرود که بهویژه کشورهای در حال توسعه، مشتریان اصلی آن محسوب میشوند. ایران نیز برای تأمین بسیاری از اقلام پایه، به این کشور وابسته است.
در این مقاله قصد داریم به موضوع واردات مواد اولیه از کشور چین بپردازیم. با ما همراه باشید.
چرا ایران به واردات مواد اولیه از چین نیاز دارد؟
ایران یکی از غنیترین کشورها در حوزه نفت، گاز و منابع معدنی است. با این حال، ما نیز برای تأمین برخی از فلزات، مواد شیمیایی، پلاستیک و غیره که به اندازه کافی در داخل کشور استخراج نمیشوند، به چین وابستهایم.
این عدم استخراج کافی گاهی اوقات به خاطر کمبود منابع طبیعی در ایران است و برخی مواقع نیز به دلیل نبود تکنولوژیهای مناسب در حوزه استخراج اتفاق میافتد. به طور کلی، ۴ دلیل اصلی وجود دارد که باعث واردات مواد اولیه از چین میشود که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
کمبود منابع داخلی
گرچه پتانسیلهای معدنی در ایران بسیار بالا است، اما ظرفیت استخراج در کشور هنوز به صد درصد نرسیده. دسترسی به این منابع طبیعی چالشهای زیادی به همراه دارد که از جمله آنها میتوان به نبود تکنولوژی کافی، بهروز نبودن فناوری، عدم حمایت مالی از سرمایهگذاران این حوزه، رعایت نکردن استانداردهای لازم و البته تحریمهای بینالمللی برای ایجاد یک بازار صادراتی فعال اشاره کرد.
طبیعی است که عواملی از این دست باعث شدهاند تا تولید بسیاری از مواد اولیه در کشور ما با محدودیت روبرو شود و نیازمند واردات آنها شویم. وارد کردن این اقلام از کشورهایی مانند چین، در شرایط کنونی نهتنها ارزانتر از استخراج است، بلکه سریعتر و با کیفیتتر نیز هست.
برخورداری از کیفیت مناسب و هزینه پایین
چین حتی در زمینه مواد اولیه نیز تعداد بسیار زیادی فروشنده و تولیدکننده مختلف دارد که در بازار رقابتی داخلی آن کشور، قیمتهای بسیار خوبی به مشتریان بینالمللی خود ارائه میدهند. همین موضوع باعث شده تا مواد اولیه وارداتی از چین علاوه بر کیفیت بالا، از هزینه بسیار معقولی نیز برخوردار باشند.
علت کمهزینه بودن بسیاری از این مواد در چین به خاطر وجود منابع طبیعی فراوان، برخورداری از تکنولوژیهای پیشرفته، حمایتهای دولتی و همچنین نیروی کار ارزان است.
طبیعی است که هرچقدر هزینه مواد اولیه پایینتر باشد، هزینه تولید و عرضه محصول نهایی نیز ارزانتر خواهد بود. بنابراین، تولیدکنندگان ایرانی واردات از چین را به استفاده از منابع داخلی ترجیح میدهند.
برخورداری از بازار گسترده
چین یکی از بزرگترین بازارهای جهانی را در اختیار دارد و همین موضوع باعث شده تا تنوع بینظیری از محصولات و مواد اولیه را ارائه دهد. این گستردگی به حدی است که شما میتوانید هر نوع مواد اولیهای را با قیمتها، کیفیتها، رنگها و ترکیبات گوناگون در این کشور به راحتی پیدا کرده و از بازارهای جهانی دیگر بینیاز شوید. در شرایطی که بازار این کشور میتواند تمام نیازهای تولیدکنندگان را برطرف کند، دلیلی برای انتخاب دیگر منابع واردات وجود ندارد.
روابط تجاری خوب بین ایران و چین
این جمله دیگر کلیشهای شده که “چین کشور دوست و همسایه ما است” اما همچنان یک واقعیت انکارناپذیر است.
روابط تجاری ایران و چین همواره خوب بوده و قراردادهای همکاری اقتصادی و صنعتی بزرگی بین این دو کشور امضا شده است. به همین دلیل، مسیرهای تجارت همواره باز هستند و هیچ شرایط تحریمی نیز وجود ندارد. آسانتر بودن واردات مواد اولیه از کشور چین، باعث شده تا تولیدکنندگان ایرانی اصولاً نگاهی به بازارهای دیگر نداشته باشند.
مزیتهای واردات مواد اولیه از کشور چین
واردات مواد اولیه متنوع، ارزان و باکیفیت از چین نهتنها باعث رفع نیازهای داخلی کشور در زمینه تولید میشود، بلکه چند مزیت بزرگ دیگر نیز دارد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
کاهش هزینههای تولید
با خرید مواد اولیه ارزان از چین، تولیدکنندگان داخلی میتوانند هزینههای خود را کاهش داده و محصولات خود را با قیمت پایینتری در بازار عرضه کنند. این موضوع خود باعث شکلگیری یک مزیت رقابتی در بازار داخلی و بینالمللی شده که به رشد رونق اقتصادی کشور کمک زیادی میکند.
با کاهش قیمت، ایران میتواند سهم خود را از بازار جهانی افزایش داده و میزان وابستگی به واردات محصولات پیشساخته را کاهش دهد.
کاهش وابستگی به کشورهای خارجی
از آنجایی که ایران در شرایط تحریم بینالمللی قرار دارد، شکل دادن به همکاریهای اقتصادی با کشورهای دیگر (بهویژه غربی) البته به جز واردات از آلمان برای ما دشوار است. در چنین وضعیتی، حضور یک کشور بزرگ که علاوه بر عدم محدودیتهای تحریمی، تمامی نیازهای کشور را تأمین میکند، یک نعمت به شمار میرود.
از طریق گسترش همکاری با چین، ایران عملاً از ارتباط تجاری با کشورهای دیگر دنیا تا حد زیادی بینیاز شده و اثر تحریمها در حوزه کاهش تولید و عرضه، کمرنگتر میشود.
اشتغالزایی
گسترش واردات مواد اولیه از چین نهتنها مزیتهای مستقیمی برای بازار داخلی کشور دارد، بلکه میتواند فواید جانبی ارزشمندی نیز داشته باشد. از جمله این مزایا میتوان به افزایش نرخ اشتغالزایی در حوزههای حملونقل، خدمات و البته فروش اشاره کرد.
رونق تولید به واسطه تأمین مواد اولیه، نهتنها باعث شکلگیری مشاغل جدید میشود بلکه با افزایش شاخص عرضه، زمینه لازم برای ایجاد واحدهای فروش مختلف را نیز فراهم میکند.
مراحل واردات مواد اولیه از کشور چین
اگرچه واردات مواد اولیه از چین نسبت به کشورهای دیگر آسانتر است، اما به طور کلی پیچیدگیهای خاص خودش را دارد. افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند و قصد وارد کردن این نوع اقلام را دارند، باید با تمامی الزامات فنی و قانونی این فرآیند آشنا باشند. واردات این نوع محصولات از چین مراحل مختلفی دارد که در زیر بهطور خلاصه به آنها اشاره میکنیم:
تحقیق در مورد نیاز بازار داخلی
واردات یک امر حساس است و مواد اولیه حساستر. پس قبل از اقدام به خرید هر نوع محصولی، ابتدا باید نیازهای بازار داخلی را بهخوبی بسنجید و مطمئن شوید اقلامی که قصد خرید آنها را دارید، در بازار داخلی خریدار دارند.
از آنجایی که مواد اولیه معمولاً در حجمهای بالا مبادله میشوند و بسیاری از آنها دارای تاریخ مصرف هستند، این موضوع از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است. پس ابتدا از بازار هدف خود و وجود نیاز کافی اطمینان حاصل کنید، سپس برای واردات اقدام نمایید.
انتخاب یک تأمینکننده
در گام دوم باید بهصورت آنلاین یا حضوری، به دنبال یک تأمینکننده معتبر چینی بگردید که مواد اولیه مورد نظر شما را با کیفیت و قیمت مناسب عرضه میکند. تنوع فروشندگان بسیار بالا است و همیشه احتمال پیدا کردن مورد بهتر وجود دارد.
بنابراین، توصیه میشود عجله را کنار گذاشته و با حوصله، بهترین گزینه را انتخاب کنید. نکته: در هنگام انتخاب فروشنده، علاوه بر قیمت و کیفیت محصول، حتماً به اعتبار و سابقه او نیز توجه کنید.
مذاکره و عقد قرارداد
در گام بعدی باید با فروشنده چینی وارد مذاکره شده و قرارداد رسمی امضا کنید. البته پیش از آن، بهتر است یک نمونه کوچک از مواد اولیه را مورد آزمایش قرار دهید تا از کیفیت آن مطمئن شوید.
در قرارداد رسمی، تمامی جزئیات از جمله نوع، حجم و مقدار مواد اولیه و همچنین مشخصات فردی خریدار و فروشنده درج میشود. همچنین باید تمامی مدارک لازم برای انجام امور گمرکی در همین مرحله از تأمینکننده اخذ شود.
انتخاب مسیر حملونقل
در گام بعدی باید مسیر حملونقل مواد اولیه از چین به ایران را انتخاب کنید. اگرچه حمل و نقل دریایی رایجترین راه جابجایی کالا بین این دو کشور محسوب میشود، اما به فراخور نیاز میتوانید از مسیرهای هوایی نیز استفاده کنید.
با توجه به اینکه ایران و چین دارای جادههای بینالمللی مشترک هستند، حمل و نقل زمینی کالا از این کشور نیز کاملاً امکانپذیر است. بسته به هزینهها، شرایط و نیاز خود باید یکی از مسیرهای جابجایی بار را انتخاب کرده و با یک شرکت حملونقل معتبر قراردادهای لازم را منعقد کنید.
ترخیص از گمرک
پس از مدتی انتظار، مواد اولیه خریداری شده به ایران میرسد و در انبارهای گمرک نگهداری میشود. حال باید تمامی مدارک و مجوزهای قانونی که قبلاً اخذ کردهاید را ارائه داده و نسبت به ترخیص کالا از گمرک اقدامات لازم را انجام دهید.
چنانچه مشکلات قانونی نداشته باشید و مدارک شما کامل باشد، رفع موانع تشریفات گمرکی آسان و سریع خواهد بود.
و در نهایت…
در این مقاله تلاش کردیم تا به صورت خلاصه و کلی در خصوص واردات مواد اولیه از چین، مزایا، مراحل و علل آن توضیحاتی ارائه دهیم. اگر شما برای اطلات بیشتر در زمینه واردات مواد اولیه از چین می خواهید با کارشناسانی مجرب در تماس باشید کافیست با کارشناسان باراد که سال ها تجربه واردات از چین را دارند در ارتباط باشید، آن ها می توانند در تمام زمینه های واردات از جمله مدت زمان حمل بار از چین به ایران شما را راهنمایی کنند و در نهایت امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده و تا حد امکان بتوانید از آن استفاده کنید.