ایران، تهران، بزرگراه جلال آل احمد، پلاک 91، طبقه 4، واحد7

راهنمای کامل واردات از آلمان

راهنمای کامل واردات از آلمان + روش ها و قوانین واردات

آنچه در این مقاله می خوانید :

در شرایطی که همه به دنبال واردات از چین هستند، عده‌ای نگاه به بازارهای غربی دارند. آلمان، صنعتی‌ترین کشور اروپا محسوب می‌شود و یکی از معدود شرکای تجاری خوب ایران در سال‌های اخیر بوده است.

گرچه کشور ما تحت تحریم‌‌های اقتصادی بین‌المللی قرار دارد اما واردات از آلمان کاملاً امکان‌پذیر است.کیفیت فوق‌العاده کالاهای آلمانی و البته شهرت آن‌ها، باعث شده تا اجناس وارداتی از این کشور همیشه در ایران خریداران پر و پا قرص داشته باشند.

در این مقاله قصد داریم به طور مفصل در خصوص قوانین، محدودیت‌ها، مراحل و فرآیند واردات از آلمان صحبت کنیم و راهنمای جامعی ارائه دهیم؛ با ما همراه باشید.

مزایای واردات از آلمان

مزایای واردات از آلمان       

یکی از سوالات رایج این است که با وجود این همه کشور اروپایی دیگر که خیلی از آن‌‌ها نیز روابط خوبی با ایران دارند، چرا باید آلمان را برای واردات کالا انتخاب کرد؟ ویژگی‌های مثبت این کشور چیست که آلمان را به یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های واردات غربی برای ایران تبدیل نموده ؟

برای روشن شدن علت محبوبیت واردات از آلمان به جای کشورهای دیگر، بهتر است به مزیت‌هایی که در زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم توجه داشته باشید:

  1. کیفیت محصولات: آلمان یکی از قطب‌های صنعتی اروپا محسوب می‌شود و بخشی از جایگاهش را مدیون تولید اجناس باکیفیت است. کالاهای آلمانی در کل جهان به مرغوب بودن و داشتن طول عمر زیاد معروف هستند و به همین خاطر طرفداران زیادی دارند. از طرف دیگر، سابقه خوب اقلام دارای برند ژرمنی در ایران باعث شده تا این محصولات خریداران زیادی داشته باشند.
  2. فناوری‌های پیشرفته: آلمان از نظر تکنولوژیک یکی از پیشرفته‌ترین کشورهای جهان به شمار می‌رود که به جدیدترین علوم دسترسی دارد. از این رو به واسطه تعامل با آن، ایران هم می‌تواند به سرعت به جدیدترین تجهیزات و فناوری‌های روز دست پیدا کند.
  3. تنوع بالای محصولات: تقریباً هیچ صنعتی نیست که آلمان در آن فعالیت نکند از تولید تجهیزات خرد گرفته تا تأمین مواد اولیه مرغوب. به همین خاطر دایره کالاها و اقلامی که امکان وارد نمودن آن‌‌ها از این وجود دارد بسیار زیاد است و از این رو فرصت‌های گوناگونی پیش روی بازرگانان وجود دارد.
  4. انتقال دانش: وارد کردن جدیدترین فناوری‌ها از یک کشور پیشرفته اروپایی، باعث می‌شود تا دانشمندان ایرانی نیز با بررسی آن‌ها بتوانند خیلی سریع‌تر نمونه مشابه داخلی تولید نمایند.
  5. بدون نیاز به دور زدن تحریم: بیشتر مراودات بین ایران و آلمان خارج از دایره تحریم‌های بین‌المللی و البته کاملاً قانونی انجام می‌شوند. به همین دلیل نیازی به دور زدن قوانین محدود کننده خارجی نیست و این فرآیند به سادگی طی می‌شود.

فرآیند واردات از آلمان

فرآیند واردات از آلمان

قبل از هر گونه اقدام برای واردات از آلمان، باید با فرآیند این کار آشنایی کامل داشته باشید. تجارت اصولاً چندین مرحله دارد که باید یک به یک طی شوند تا بتوان به سود دست پیدا کرد.

با توجه به نوع و قیمت کالاهایی که می‌توان از آلمان وارد نمود، شما ابتدا باید نیاز بازار را سنجیده و پس از تبلیغات و اطمینان از داشتن سفارش، اقدام به خرید کنید. این یک شروع عالی است، البته به شرطی که یک تأمین‌کننده مطمئن هم داشته باشید!

از سوی دیگر باید با مسائل حمل و نقل دریایی یا جابجایی هوایی بار از آلمان به ایران آشنا باشید و قوانین و مقررات گمرکی را به صورت کامل بدانید. همچنین می‌بایست هزینه‌ها را مدیریت کنید تا بتوانید حاشیه سود خود را تضمین نمایید.

حمل بار از آلمان به صورت کلی فرآیند پیچیده‌ای داشته و نکات ریز و درشت زیادی دارد که باید با آن آشنا باشید. با این وجود چنانچه با یک شرکت حمل و نقل مطمئن همکاری داشته باشید، می‌توانید از بابت جابجایی کالاهای خود خیالی آسوده داشته و ارسال بار خود را به شرکت باراد بسپارید.

حجم واردات از آلمان به ایران چقدر است؟

حجم واردات از آلمان به ایران چقدر است؟

اگر به فکر واردات از آلمان هستید، بهتر است در مورد سهم این بازار کمی اطلاعات داشته باشید. بر اساس گزارش‌های رسمی، حجم واردات ایران از این کشور در اوایل سال 1402 حدود 129 میلیون دلار بوده است.

این آمار باعث می‌شود تا در میان کشورهای صادر کننده به ایران، آلمان رتبه چهارم را به خود اختصاص دهد. رسیدن این عدد به بیش از 1.5 میلیارد دلار در سال‌های اخیر، به خوبی وجود روابط تجاری بسیار قدرتمند بین دو کشور را نشان می‌دهد.

آمار‌های به روز‌تر و پیش‌بینی‌های اقتصادی، نشان می‌دهند که نرخ حجم واردات از آلمان همچنان صعودی بوده و رو به رشد است. بنابراین اگر قصد ورود دارید، بهتر است بدانید که با یک بازار رو به رشد و پر پتانسیل طرف هستید.

مراحل واردات کالا از آلمان به ایران

مراحل واردات کالا از آلمان به ایران

واردات کالا از آلمان به ایران چند مرحله مشخص دارد که باید آن‌ها را پشت سر بگذارید تا بتوانید با موفقیت اجناس خریداری شده را به صورت کاملاً قانونی به بازار ایران بیاورید در زیر به مهم‌ترین گام‌هایی که باید در این راستا بردارید اشاره می‌کنیم:

  1. تحقیق و برنامه‌ریزی: در گام نخست ابتدا باید بازار و رقبا را تحلیل کنید، نیازها را بسنجید و مشخص نمایید که قصد واردات چه نوع کالاهایی را دارید.
  2. گرفتن کارت بازرگانی: اصولاً بدون داشتن کارت بازرگانی، امکان واردات از آلمان را نخواهید داشت، بنابراین این اولین گام قانونی پیش روی شماست.
  3. پیدا کردن تأمین کننده (سورینگ): در مرحله بعدی باید یکی تأمین‌کننده مطمئن آلمانی را پیدا کنید. شرکتی که علاوه بر ارائه کیفیت خوب، بهترین قیمت را به شما پیشنهاد می‌دهد و از طرف دیگر مجوزهای رسمی برای تعامل بین‌المللی با بازرگانان ایرانی را نیز دارد. در این مرحله باید دقت زیادی به خرج دهید و همه جوانب را در نظر بگیرید تا بعدها مشکلی برای شما پیش نیاید.
  4. اطمینان از کیفیت کالا: قبل از انعقاد قرارداد، باید حتماً از کیفیت محصول اطمینان حاصل کنید. برای این کار بهتر است خود یا نماینده شما به آلمان سفر کنید یا از تولیدکننده بخواهید یک سمپل (نمونه‌) برای شما به ایران بفرستد.
  5. نهایی کردن سفارش: بعد از توافق بر سر قیمت، زمان تحویل و اطمینان از کیفیت کالا، قرارداد را نهایی کرده و پرداخت‌های لازم را صورت دهید. در گام بعدی باید در سامانه جامع تجارت ایران، مراحل ثبت سفارش واردات کالا را انجام دهید تا بتوانید مجوزهای لازم را برای ترخیص کالا از گمرک در آینده بگیرید.
  6. انتخاب شیوه حمل و نقل: شما می‌توانید از آلمان هم حمل و نقل زمینی داشته باشید و هم از طریق دریا یا مسیرهای هوایی بار خود را جابجا کنید. انتخاب شیوه ارسال باید بر اساس نوع کالا، حساسیت‌های زمانی و البته هزینه صورت بگیرد.
  7. عبور از مراحل گمرکی: پس از ثبت نهایی سفارش، شما به عنوان وارد کننده باید به دنبال تکمیل تمام مدارک و مجوزهای مورد نیاز برای ترخیص کالا از گمرک ایران باشید. به یاد داشته باشید که بعضی از نامه‌ها و تأیدیه‌ها را باید از تولید‌کننده آلمانی گرفته باشید.

نکته: البته مشاوران یک شرکت حمل و نقل معتبر تمامی نکات مورد نیاز را به شما گوشزد کرده و می‌توانند به عنوان نماینده شما، کارهای مربوط به ترخیص را نیز انجام دهند.

بعد از اتمام این 7 مرحله، کالا وارداتی از آلمان به دست شما می‌رسد و آماده ورود به بازار و فروش به متقاضیان خواهد بود.

بهترین کالاها برای واردات از آلمان

بهترین کالاها برای واردات از آلمان

سوال اصلی اینجاست، وقتی می‌توان از چین وارد کرد، چرا باید از آلمان خرید کنم؟

این سوال می‌تواند به اندازه یک جلسه 2 ساعته جواب داشته باشد اما در پاسخ به آن، باید پرسید که قصد وارد کردن چه کالایی را دارید؟

این نکته درست است که وارد کردن هر نوع کالایی از آلمان سودآور نیست و به دردسرش نمی‌ارزد، زیرا خرید آن از چین بسیار راحت‌تر و سودآورتر خواهد بود. با این وجود بعضی از اجناس هستند که اگر موفق به واردات آن‌ها از کشور ژرمن‌ها شوید، برد کرده‌اید.

در زیر به بهترین اقلام و کالاهایی که می‌توان از آلمان وارد کرد و  به خوبی در بازار ایران به فروش رساند اشاره می‌کنیم:

  • تجهیزات صنعتی

آلمان یکی از پیشرفته‌ترین کشورهای دنیا در حوزه تولید تجهیزات صنعتی سنگین، نیمه‌سنگین و سبک به شمار می‌رود. علاوه بر این، ماشین‌آلات کشاورزی تولید شده در این کشور نیز نه‌تنها کیفیت قابل توجهی دارند، بلکه از پایگاه مشتریان بسیار خوبی هم در ایران برخوردار هستند.

ماشین‌الاتی همچون کمباین، تراکتور، سایر تجهیزات وابسته به کشاورزی، دستگاه‌های تولیدی صنعتی و البته قطعات آن‌ها، گزینه‌های بسیار مطلوبی برای واردات از آلمان هستند.

  • تجهیزات الکترونیکی

علاوه بر ماشین‌آلات صنعتی، آلمان در زمینه تولید لوازم الکترونیکی نیز پیشرو است. دستگاه‌های صوتی و تصویری، تلویزیون، لوازم خانگی، وسایل ارتباطی و البته قطعات یدکی گزینه‌های مطلوبی برای واردات از آلمان محسوب می‌شوند.

شما می‌توانید این لوازم پرطرفدار را با قیمت قابل توجهی به طرفداران زیادی که در بازار ایران دارند بفروشید و حتی نمایندگی آنان را نیز دریافت کنید.

  • قطعات خودرو

بر کسی پوشیده نیست که آلمان با حضور تعدادی از بزرگ‌ترین کمپانی‌های خودروسازی، یکی غول‌های این صنعت در جهان به شمار می‌رود. بنابراین طبیعی است که در میان اصلی‌ترین اقلام وارداتی از این کشور، قطعات ماشین باشند.

خیلی از قطعاتی که تکنولوژی ساخت آن‌ها در ایران وجود ندارد، مستقیماً از آلمان وارد می‌شوند. البته در گذشته امکان واردات مستقیم خودرو نیز از این کشور وجود داشت اما قوانین جدید این موضوع را با محدودیت‌های جدی روبرو کرده‌اند.

  • محصولات شیمیایی و پتروشیمی

آیا می‌دانستید که حجم قابل توجهی از مواد اولیه صنایع داروسازی، لاستیک و پلاستیک ایران از کشور آلمان تأمین می‌شود؟ این موضوع به خوبی نشان دهنده بالا بودن تقاضا در این بازار بوده و سودآوری واردات شما را تضمین می‌کند.

  • اقلام و تجهیزات پزشکی

آلمان در صنعت پزشکی نیز یکی از پیشرو‌ترین‌ها در جهان است. صنایع دارویی آلمان شهرت بسیار زیادی دارند و کالاهای بهداشتی تولید شده در این کشور جزو مرغوب‌ترین‌ها به شمار می‌روند.

طبیعی است که سهم قابل توجهی از واردات از آلمان را تجهیزات پزشکی و البته داروهای خاص به خود اختصاص داده‌اند. البته وارد کردن این نوع اقلام پیچیدگی‌های مخصوص به خودش را دارد، زیرا اجناس خریداری شده حتماً باید مورد تأیید سازمان غذا و دارو ایران باشند. علاوه بر این، حمل و نقل تجهیزات پزشکی دردسرهای خاص خودش را دارد.

وارد کردن اقلام دارویی و درمانی نیازمند سرعت جابجایی بوده و به همین خاطر اغلب از روش‌های حمل و نقل هوایی که گران‌تر هستند برای ارسال آن‌ها استفاده می شود.

قوانین واردات از آلمان

قوانین واردات از آلمان

اگر قصد واردات از آلمان به ایران را دارید، مهم است که حتماً تمامی مقررات و تشریفات گمرکی هر دو کشور را به خوبی بشناسید و الزامات مورد نیاز را تهیه کنید.

آماده سازی تمامی مدارک مورد درخواست از قبل و اخذ مجوز های لازم، باعث می‌شود تا روند اداری بازرسی گمرکی در مبدأ و مقصد به سرعت انجام شده و دچار هیچگونه دردسر و مشکل نشوید. البته مشاوران ما در این خصوص راهنمایی‌های ضروری را به شما خواهند گفت.

علاوه بر مدارک مورد درخواست گمرک ایران، به صورت کلی سه قانون اصلی برای واردات کالا از آلمان وجود دارد که باید به خوبی با آن‌ها آشنا بوده و رعایت کنید. در زیر به این موارد اشاره می‌کنیم:

  1. کد گمرکی آلمان: اداره گمرک آلمان برای ترخیص کالاهای صادراتی، از شما یک کد گمرکی 11 رقمی را طلب خواهد کرد که توسط سازمان‌های جهانی ارائه می‌شود. این عدد یک رمز شناسایی است که توسط خود مسئولین آلمانی تعیین و اعطا می‌شود. در هنگام خرید کالا باید مراقب باشید که فروشنده این رقم را در اختیار شما قرار دهد.
  2. EORI (کد شناسایی عملیاتی آلمان): سازمان‌های نظارتی آلمانی اهمیت زیادی برای شفافیت تمامی مراودات بین‌المللی در حوزه اروپا دارند، به همین خاطر نظام EORI را راه‌اندازی کرده‌اند و به جای کد گمرکی آلمان از آن استفاده می‌کنند. پس به عنوان وارد کننده، شما باید از این سیستم نیز مجوزهای لازم را دریافت کنید.
  3. پرداخت عوارض گمرکی: رسید پرداخت عوارض گمرکی آلمان یکی از مدارک مهمی است که به آن احتیاج خواهید داشت. عواملی همچون ارزش سیف کالا، وزن و تعداد آن روی تعیین این مبلغ اثرگذار هستند. البته شرایط خاصی هم برای معافیت از پرداخت آن وجود دارد.

سخن پایانی

واردات کالا از آلمان به ایران کمتر از آنچه که فکرش را می‌کنید دردسر دارد. روابط تجاری خوب بین دو کشور باعث شده تا خیلی از بازرگانان نگاه جدی‌تری به بازار این کشور داشته باشند و آن را به عنوان مبدأ خرید خود انتخاب نمایند که البته دلایل زیادی هم برای این موضوع وجود دارد. در این مقاله تلاش کردیم تا راهنمای جامعی از فرآیند واردات از آلمان ارائه کنیم، امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.